dilluns, 25 d’octubre del 2010

Corsega

Tothom deia que es un lloc precios, que es increible, que esta molt ben conservat, que es molt autentic... doncs si, no exageraven gens!


Es un molt bon desti per fer trekking, visitar petits pobles aillats, nedar en platges de postal i com no escalar.









En general per fer friki o tapia no destaca especialment (per el que hem vist sobre les guies) a excepcio de Bavedda i a excepcio de l'escalada en bloc ja que l'illa te un potencial increible de bolos de granit al costat del mar, a dins el bosc... per tot arreu.

El 2010 ha sortit una guia d'escalada en bloc a corsega en frances i sobre internet es troben sectors oberts per la penya, tot i que m'atreviria a dir que fins la data ha estat molt poc explorat a aquest nivell, incomprensiblement...



Com a curiositat illenca dir que les carreteres son un trunyo i els corsos al volant son uns suicides, no parlem del tipic iaio que fa el trajecte ulldemolins-vilanova de prades o arboli-cornudella amb el seu cotxe tronat conduint pel mig de la carretera a velocitat moderada i que tots ens hem trobat sortint d'una corva... Parlem de sonats que condueixen picups trinxades rollu tanque conduint pel mig i devant dels quals t'has de tirar literalment a la cuneta i frenar perque no et rebentin... jo mai havia vist res similar.



Tot aixo adornat amb una raça endemica de petits porcs que estan per tota la illa en estat semisalvatge, que son molt simpatics i sociables, fet que no ha impedit que els degustem en forma d'embotit i que evidentment els hi mola estar al mig de la carretera "viendolas venir".

Conclusio: Si us acaveu de comprar el cotxe i encara l'esteu pagant no aneu a corcega.

Be, anem a la escalada que es de lo que tracta el blog...


Bavedda
Es un d'aquells llocs que quan els veus en foto semblen irreals, quan arribes per primer cop nomes pots mirarto amb la boca oberta i a la que hi portes un dia t'en adones que es un lloc magic.

Com desde que estic lluny de catalunya trobo simils i equibalents a diferents zones d'escalada de ca meu per terres extrangeres no dire a que s'assembla aques lloc... ja que es evident.

Baveda es un massis relativament petit, es un massis format d'agulles de granit, separades per barrancs, de vegades molt engorjats, i amagats sota una vegetacio mediterranea molt espessa. De lluny veus clar l'objectiu, quan entres al barranc comences a dubtar, a la estona no tens ni idea d'hon esta el peu de via i al final trobes el primer parabolt dues hores mes tard del previst i amb la sensacio d'haver viscut una gran aventura...segur que us es familiar...


Al aproparse la nit, amb la furgoneta aparcada al peu del massis, amb les agulles devant, el silenci, els ulls que s'en van a buscar inevitablement la linea que volem escalar dema, nervis, illusio, por, determinacio...moltes sensacions barrejades i de fons un tel de boira que juga al voltant d'una agulla en mig del silenci...




Acqua in bocca
Linea increible que de fet ens queda gran i que escalem nomes els dos primers llargs, ens baixem, fred, el cel negre... mes tard descobrim que es la evolucio normal al massis per aquesta epoca cel blau fins les 10, nuvolets, boira, nuvols, nuvols negres, nuvols, clarianes, final del dia, nit estrellada.


L1 35m 6a (7parabolts) Placa tumbada tecnica amb fisura cega, algun tafoni... aqui es veu que no tenim l'havit d'escalar en granit, es 6a pero no les tens totes de no tonyartela i te ambientillo entre xapa i xapa. Un camelot n° 1 i 2 son molt recomanables.



La guia diu que no cal material, pero mirant mes tard les fotos de la guia on surt l'autor del llibre escalant la via en questio es veu que porta un bon arsenal de friends!!! vaya tela...


L2 30m 7a (max obl 6b) Llarg increible, inici en placa vertical de granit, regletes mossegoses, fisura bona, despres 5-7m claus de passos llarguissims incomode de peus de fisura cega a fisura cega (aixo no surt en lluire) sortida fineta per atrapar tafonis i ale, cap amunt...jo, d'origen previsor no deixo la xapa per sota els peus si no se on vaig... ui, la seguent xapa? puju un metre mes... no, i alla apareix, a cuenca... a 8m de la anterior.Sembla facil pero tampoc ho es en exces... direm V+ que de no posar un camelot n°1 el fas el pas tonto amb el parabolt 3m sota el peu, be, es cert que la placa que vens de fer es llisa i vertical pero un servidor ke ve del mon de la esportiva no te ganes de volar 12m...



Ho deixem correr, l'Ane ha flipat per desmontar el primer llarg i jo he flipat per montar-lo, paradoxalment el llarg de 7a, al ser mes vertical i al no ser 7a obligat (claru esta) es molt mes facil de pujar. A destacar tot i no haver fet tots els moviments que es un llarg increiblement bo i variat.



A la baixada pero estem ben contents, amb l'espineta clavada de no haver fet algun llarg mes pero sense que aixo ens tregui a ilusio del que hem fet. Els barrancs que separen les agulles, amb les seves aigues cristalines, les cascades... aquest lloc es senzillament genial!



A la nit replantegem la situacio, no escalem prou rapid per fer tapies de 300m i no anem prou sueltos per posarnos en vies de 6b obligat en granit amb equipament espaiat. Acordem que haurem de tornar-hi mes forts i mes rodats i busquem un nou objectiu.


Volem sobretot degustar els tafonis, aixi que ens decidim per la via Conquistador 150m 6b max obl 6a molt mantinguda i variada. Diu que no cal material i en aquest cas estem d'acord, al 6b potser un camelot n°1 de quitamiedos en una llastra per no pujarte en adherencies amb el parabolt anterior 2m sota els peus... jo el vai posar perque el portava, si no el portes passes igual... A dir tambe que l'aproximacio a la via es curta i evident (fet gens menyspreable) En conjunt es una via ideal com a primer contacte amb Bavedda.




A destacar L2 35m 6b increible, espero tombat sense res de res, adherencies super tecniques i l'espero no saps si agafarlo o no, es tant romo que no saps que es pitjor... molt molt dur jo no savia ni que fer ni que agafar ni on anar, aqui veus hon el 6a obligat d'adherencia en granit no es cap regal...



L3 35m 6a+ Placa molt vertical amb travessia aerea de regletilles per anar a creuar un sostre de canto, pincetes romes per pujar a la placa, tafonis increibles i desplomillo de cantarral amb tafonis al final, potser el millor llarg.



L5 20m 6a+ Tafonis genials, oju 6a+ perque desploma un ou a trossos i nomes se jo el que he apretat a la tercera xapa fent una mena de mantel extrany...llarg per flipar de la roca.



La R5 estas al mig d'una formacio de roca exuberant...increible.

L6 20m 6a surts atraves del tafoni-cova i hop, et plantes a sota d'una placa a rato amb canto a rato amb menys...



La pregunta que tens durant tota la via es, com ho farem per baixar???? La guia diu via rapelable pero els llargs fan travessia, creues sostres... ai ai ai que la liarem...

Doncs no, es rapela be, sempre i quan no t'ho flipis empalmant llargs perque ves a saber hon apareixes... cal rapelar L6 per hon has pujat fins la reunio, entrant a la "cova" i caminar cap a la R5 d'aqui vas sense problem rapelant a la R3, d'aqui rapeles el L3 i camines per la feixa fins la R2 des d'hon amb un rapel de 55m vas a terra del tiron


Dir que objectiu aconseguit! a partir del L2 hem flipat amb els tafonis.

Be, no se que mes afegir... a Bavedda s'hi ha d'anar, i s'hi ha de tornar... Es un lloc que com a escalador no et pot deixar indiferent...

1 comentari:

Lai ha dit...

Bones,

quina guia vau fer servir?.
Nosaltres anem per setmana santa, espero q ens faci bon temps, tot i que ja he vist que a Baveda, no sé, potser passarem fred.

Gràcies,

Laia